
غمگینبودن، اندوه، حسی است که همهی ما تجربه میکنیم. ناراحتی و غم، یک واکنش طبیعی است به شرایط و موقعیتهای دشوار زندگی، و معمولا گذراست. وقتی کسی افسرده است، این حالت، زندگی روزمره و عملکرد معمولش را تحت تاثیر قرار میدهد. افسردگی، هم برای خود فرد افسرده و هم برای نزدیکانش آزاردهنده است. افسردگی نشانهی ضعف فرد یا نقص شخصیت او نیست و یک بیماری واقعی است. شما نمیتوانید صرفا با اراده و تصمیم، افسردگی را برطرف کنید. افرادی که افسردگی را تجربه میکنند معمولا برای بهبودی به درمان نیاز دارند.
اگر فکر می کنید افسرده هستید بدانید که شما تنها نیستید. یک نفر از هر ۸ نفر بزرگسال در ایران مبتلا به افسردگی است. افسردگی در اکثر کشور های دنیا شایعترین اختلال سلامت روان است.
علایم و نشانههای افسردگی
افسردگی هزار چهره دارد، نشانههای آن را بشناسیم.
هر کس که افسرده است تمام نشانههای افسردگی را تجربه نمیکند. بعضی افراد نشانههای کمی دارند. بعضی افراد نشانههای زیاد یا شدیدی را تجربه میکنند. در بعضی افراد افسردگی طولانی و مزمن میشود. علایم و نشانههای بیماری بسته به زمان شروع بیماری یا مرحلهی بیماری ممکن است متفاوت باشد.
غمگینی فقط قسمت کوچکی از افسردگی است و این بیماری نشانههای زیادی دارد. بعضی از کسانی که افسرده هستند ممکن است اصلا غمگینی را احساس نکنند و به جایش اضطراب یا کلافگی یا تحریکپذیری و خشم داشته باشند. افسردگی نشانههای جسمی نیز دارد. اگر در دو هفتهی گذشته یا بیشتر، تعدادی از نشانههای زیر را تجربه کردهاید ممکن است افسرده باشید:
o احساس غم، اضطراب، یا پوچی و خالی بودن
o احساس ناامیدی و یا احساس منفی و بدبینی
o بیقراری، تحریکپذیری یا زود عصبانی شدن
o احساس گناه، بیارزشی، یا بیکفایتی
o احساس بیعلاقگی و لذت نبردن از سرگرمیها و فعالیتهای لذتبخش قبلی
o احساس خستگی، کند شدن و کمانرژی بودن
o اشکال در تمرکز، حافظه، و تصمیمگیری
o اشکال در خواب به صورت خوابآلودگی، صبح زود از خواب بیدار شدن یا بیخوابی
o تغییر در اشتها و یا وزن
o کم شدن میل جنسی
o درگیرشدن با افکاری در مورد مرگ یا خودکشی
o مشکلات جسمی بدون علت مشخص مثل بدندرد یا سردرد
o مشکل در انجام کارهای روزمره در خانه یا محل کار
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اکثر افراد مدت طولانی صبر میکنند تا به پزشک مراجعه کنند. پزشک یا روانپزشک میتواند به شما کمک کند که روشهای درست درمان را بشناسید و انتخاب کنید.
اگر بیشتر از دو هفته بعضی نشانههای افسردگی را تجربه کردید از پزشک یا روانپزشک کمک بگیرید.
عواملی که میتوانند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشند
افرادی که سابقهی خانوادگی افسردگی دارند بیشتر ممکن است به افسردگی مبتلا شوند. مصرف مواد و الکل، تنهایی، و ابتلا به یک بیماری مزمن (مانند دیابت، فشارخون بالا، بیماری قلبی و مانند آنها) هم احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر میکنند.
افسردگی شایع است و یک نفر از هر ده نفر در طول زندگی مبتلا به افسردگی میشوند.
افسردگی در هر سنی میتواند شروع شود. افسردگی میتواند در سن نوجوانی یا حتی کودکی نیز شروع شود. کودکان و نوجوانانی که اضطراب دارند بیشتر در خطر ابتلا به افسردگی هستند. در مورد افسردگی در نوجوانان در اینجا بیشتر بخوانید. البته افسردگی بیشتر در سنین جوانی و میانسالی بروز میکند. نشانههای افسردگی میتواند در سنین مختلف متفاوت باشد.
افسردگی ممکن است همراه با بیماریهای جسمی مانند بیماریهای قلبی، دیابت، بیماری پارکینسون، بدخیمیها، یا دیابت رخ دهد و باعث بدتر شدن وضعیت سلامت در این بیماران شود. گاهی نیز داروهایی که برای درمان بیماریهای طبی تجویز میشود باعث افسردگی میشود.
افسردگی انواع مختلفی دارد
افسردگی در اختلال دوقطبی: این نوع از افسردگی نیاز به توجه خاص دارد چون اگر درست تشخیص داده نشود ممکن است با درمانهای رایج ضدافسردگی بدتر شود. اگر دورههایی در زندگی فرد وجود داشته که در آن فرد حالتی کاملا متفاوت با افسردگی و یا حالت عادی خود را تجربه کرده و دچار حالتهایی مانند شادی و سرخوشی بیش از حد، انرژی خیلی زیاد، پرحرفی یا ولخرجی بیش از حد شده باشد ممکن است دچار اختلال دوقطبی باشد. البته تشخیص این بیماری برای فرد دشوار است و حتما باید از روانپزشک کمک گرفت.
افسردگی فصلی: در بعضی افراد افسردگی در فصل خاصی (اغلب زمستان و با کوتاه شدن طول روز) شروع میشود.
تشخیص افسردگی
.
درمان افسردگی
خودمراقبتی: کارهایی که میتوانید امتحان کنید و ممکن است به شما کمک کند: با خانواده و دوستان در مورد احساسهایی که دارید صحبت کنید. به آنها بگویید که چه کمکی میتوانند بکنند. به اندازهی کافی استراحت کنید. ورزش کنید یا فعالیت فیزیکی و تحرک بیشتری داشته باشید. برای مثال به پیادهروی بروید. رژیم غذایی سالم هم به شما کمک خواهد کرد. در مورد خودمراقبتی در اینجا بیشتر بخوانید.
اگر افسردگی شدید باشد این روشها برای بهبودی کافی نیست یا انجام این کارها به دلیل افسردگی برای شما سخت است. در این صورت کمک تخصصی نیاز است:
داروهای ضدافسردگی: پزشک شما ممکن است داروهای ضدافسردگی برای شما تجویز کند. داروهای موثر و کم عارضهای برای درمان افسردگی وجود دارد. بعضی افراد در مورد مصرف دارو نگرانیهایی دارند چون باورهای نادرستی در مورد مصرف داروهای روانپزشکی رایج است. در مورد نگرانیهاتان با پزشک صحبت کنید و در مورد دارودرمانی در اینجا بیشتر بخوانید.
رواندرمانی یا درمانهای روانشناختی: در بعضی موارد درمانهای روانشناختی مانند درمانشناختی رفتاری، یا رواندرمانی حمایتی یا بین فردی برای درمان افسردگی پیشنهاد میشود. در مورد رواندرمانیها در اینجا بیشتر بخوانید.
یک دیدگاه