سلامت روان چیست؟

سلامت روان اصطلاحی است که احتمالا بارها آن را شنیدهایم، اما شاید معنای دقیق آن را ندانیم. در این مطلب سعی میشود تعریف خلاصه و کوتاهی از سلامت روان و اهمیت آن ارائه کنیم.
معمولا سلامت روان معادلی است که برای وضعیتهای مختلف روانی، شامل سلامتی، افسردگی، اضطراب، بیماری اسکیزوفرنی و … به کار میبریم. اما طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، سلامت روان “وضعیتی از خوب بودن است که در آن هر شخص تواناییهای خود را متوجه میشود، میتواند با فشارهای عادی زندگی مقابله کند، میتواند به طور مولد و موثر کار کند و بتواند به اجتماع خود کمک کند.” بنابراین در ابتدا به جای اینکه راجع به این صحبت کنیم که مشکل کجاست، باید بفهمیم چه چیزی خوب است.
سلامت روان بیشتر دربارهی سلامتی است تا بیماری
برخی متخصصان تلاش میکنند که بین سلامت روان و عدم وجود اختلال سلامت روان تفاوت قائل شوند. عباراتی مثل “سلامت روان خوب”، “سلامت روانی مثبت”، “تندرستی روانی” و حتی “شادی” که توسط مردم استفاده میشود، تاییدکنندهی این نکته است که خوب بودن مهمتر از بیمار نبودن است. درنتیجه باید راجع به طیفی پیوسته صحبت کنیم که یک طرف سلامت کامل روان و خوب بودن است و سمت دیگر، بیماریهای روانپزشکی، که زندگی روزمرهی یک فرد را مختل کرده است.
چرا باید خوب بمانیم؟
تحقیقات نشان میدهد سطح بالای سلامت روان با یادگیری بهتر، خلاقیت و مولد بودن، روابط اجتماعی خوب و موثر، سلامت جسمانی و طول عمر بیشتر ارتباط مستقیم دارد. در مقابل سلامت نبودن روان، بر فعالیتهای روزمرهی افراد و روابط آنها تاثیر مخرب میگذارد و با بیماریهای جسمی بیشتر و طول عمر کمتر مرتبط است.
سلامت روان امری پیچیده است. در واقع ممکن است کسی بیماری روانپزشکی داشته باشد ولی در بسیاری از جنبههای زندگی خود موفق باشد. سلامت روان یعنی خوب بودن در تمام زمینههای شناختی، احساسی، اجتماعی؛ یعنی روشی که فکر میکنیم، احساس میکنیم و روابط خود را پیش میبریم. سلامت روان فقط نبود بیماری روانپزشکی نیست.
ارتباطهای اجتماعی گسترده، روابط بین فردی خوب و احساس تعلق به یک گروه و جامعه از مواردی هستند که به حفظ سلامت روان کمک میکنند و یا در صورت بروز بیماری روانپزشکی برای فردی، به بهبود آن کمک میکند.
در پایان اگر احساس میکنید افسردگی، اضطراب و … شما را تحت تاثیر قرار داده است، به یاد داشته باشید که با پیگیری و مراجعه به متخصص، میتوانید سلامت کامل روانی خود را به دست بیاورید. هرچه زودتر در جستوجوی درمان مناسب باشید، پاسخ بهتری خواهید گرفت.