افسردگی در سالمندان

در بسیاری از افراد سالمندی آغاز بازنگری و مرور زندگی گذشته بوده و در صورتی که فرد از نحوهی گذراندن و انتخابهای قبلی خود در زندگی راضی باشد احساس آرامش میکند. درحالیکه عدم رضایت از گذشته با احساس تلخکامی، احساس کوتاه بودن عمر و نبودن فرصت طولانی و مجدد برای جبران ناکامیها همراه خواهد بود. این دوران در تعدادی از سالمندان باافزایش میزان ابتلا به بیماریهای جسمی، کاهش عملکرد و تغییرات ظاهری در بدن همراه است.
با این وجود به هیچوجه افسردگی جزو روند سالمندی طبیعی نیست و این باور که سالمندی همیشه با نقایص عمیق جسمانی و شناختی همراه است، افسانهای بیش نیست.
عوامل خطر ابتلا به افسردگی در سالمندان
ابتلا به بیماریهای جسمانی متعدد
مصرف تعداد زیاد دارو
محدودیت حرکت
تغییرات ظاهری
بازنشستگی و کاهش فعالیتهای اجتماعی
مشکلات اقتصادی
تنهایی و انزوا
از دست دادن نزدیکان
نشانههای افسردگی در سالمندان
سالمندان افسرده کمتر از افسردهها در سایر گروههای سنی از خلق غمگین شکایت میکنند و نشانههای آنها عمدتا شامل موارد زیر است:
احساس لذت نبردن از زندگی و علایق قبلی
احساس بیارزشی
احساس گناه و عذاب وجدان نسبت به کارهایی که در گذشته انجام داده یا ندادهاند
بیتفاوتی
زودرنجی
بیقراری
عدم رسیدگی به خود
کاهش اعتماد به نفس
افکار خودکشی، مرگ و اقدام به خودکشی
عدم تمرکز و مشکل حافظه
فراموشی و کند شدن فرآیند فکر کردن
افکار منفی
کند شدن فرآیند تصمیمگیری و مردد بودن
دردهای پراکنده و دایم بدون توجیه طبی مناسب
احساس خستگی مفرط
مشکل در خواب به صورت بیخوابی یا چرت زدن در طول روز
کم یا زیاد شدن اشتها
تشخیص افسردگی در سالمندان
افسردگی با معاینهی بالینی و مصاحبهی تخصصی پزشک یا روانپزشک تشخیص داده میشود. آزمونهای غربالگری افسردگی میتوانند برای بررسی احتمال وجود افسردگی به شما کمک کنند.
درمان افسردگی در سالمندان
درمان افسردگی میتواند تغییر در سبک زندگی، درمان دارویی، رواندرمانی یا ترکیبی از اینها باشد. . اگر افسردگی شما خفیف باشد ممکن است تغییر سبک زندگی و خودمراقبتی کمک کند ولی برای افسردگیهای متوسط یا شدید درمان تخصصی با دارو و یا رواندرمانی لازم است.
خودمراقبتی: کارهایی که میتوانید امتحان کنید و ممکن است به شما کمک کند: با خانواده و دوستان در مورد احساسهایی که دارید صحبت کنید. به آنها بگویید که چه کمکی میتوانند بکنند. به اندازهی کافی استراحت کنید. ورزش کنید یا فعالیت فیزیکی و تحرک بیشتری داشته باشید برای مثال به پیادهروی بروید. رژیم غذایی سالم هم به شما کمک خواهد کرد. در مورد خودمراقبتی در اینجا بیشتر بخوانید.
اگر افسردگی شدید باشد این روشها برای بهبودی کافی نیست، یا انجام این کارها به دلیل افسردگی برای شما سخت است. در این صورت کمک تخصصی نیاز است:
داروهای ضدافسردگی: پزشک شما ممکن است داروهای ضدافسردگی برای شما تجویز کند. داروهای موثر و کمعارضهای برای درمان افسردگی وجود دارد. بعضی افراد در مورد مصرف دارو نگرانیهایی دارند، چون باورهای نادرستی در مورد مصرف داروهای روانپزشکی رایج است. در مورد نگرانیهایتان با پزشک صحبت کنید و در مورد دارودرمانی در اینجا بیشتر بخوانید.
رواندرمانی یا درمانهای روانشناختی: در بعضی موارد درمانهای روانشناختی مانند درمان شناختی رفتاری، یا رواندرمانی حمایتی یا بین فردی برای درمان افسردگی پیشنهاد میشود. در مورد رواندرمانیها در اینجا بیشتر بخوانید. [/toggle]